Fabels en feiten rondom de zwangerschap

Gepubliceerd op 24 januari 2020 om 10:09

Als je zwanger bent komt er veel op je af, zoals bijvoorbeeld goed bedoelde adviezen van vrienden of familie. Je zou dan onzeker kunnen worden van alle informatie. Om die onzekerheid wat weg te nemen geef ik jullie hierbij wat fabels en feiten op een rijtje:

FABEL: Sporten is slecht als je zwanger bent. Uit onderzoek blijkt dat wanneer zwangere vrouwen sporten, zij een grotere kans hebben op een gezonde en niet te zware baby en ook nog eens een vlottere bevalling hadden. Echter zijn niet alle sporten verstandig, zoals bijvoorbeeld contactsporten als judo, voetbal, etc. en sporten waarbij je kans hebt te vallen zoals paardrijden. Daarnaast vermindert sporten rugklachten, verbetert het psychologisch welzijn en het slaappatroon en vermindert het de kans op complicaties en heb je een sneller postpartum herstel. Dus hee, let’s go!

FEIT: 3% bevalt op de uitgerekende datum.

FABEL: Seks is schadelijk voor de baby. Je kind kan geen schade oplopen door seks. Als je vliezen gebroken zijn kun je beter geen seks hebben in verband met gevaar op een infectie.

FABEL: Borstvoeding is een goede anticonceptie. De kans wordt wel kleiner als je borstvoeding geeft maar is geen gegarandeerde anticonceptie! Het geven van borstvoeding zorgt ervoor dat de ovulatie (eisprong) wat wordt onderdrukt.

FEIT: Overgewicht bemoeilijkt de zwangerschap. Overgewicht is niet alleen ongezond voor je, het bemoeilijkt helaas ook je zwangerschap. Je hebt onder andere meer kans op een miskraam, een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes en het is moeilijker om een ruggenprik te zetten. Dus streef voor je zwangerschap naar een gezond gewicht!

FABEL: De vorm van de buik verklapt of het een jongen of een meisje wordt. Je kunt geen invloed uitoefenen op de geslachtsbepaling van je kind. De vorm van de buik en de ligging van het ongeboren kindje hangt meer af van de vorm van de baarmoeder van de zwangere en dus niet afhankelijk van het geslacht van de baby.

FABEL: Een grote buik betekent: grote baby. ‘Zo hee, dat is een flinke toeter. Succes straks met de bevalling’. Als je een flinke buik hebt, ken je deze opmerkingen vast en zeker. Maar wees gerust: de omvang van je buik zegt niet automatisch iets over de grootte van je kind. Dit wordt namelijk naast het gewicht van je baby bepaald door de stevigheid van het spierweefsel, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je postuur.

FABEL: Eten voor twee. Dat is echt niet nodig! Het is misschien wel een aanrader om je eten beter te verdelen over de dag. Als je zwanger bent, heb je sneller een laag bloedsuikergehalte. Als je regelmatig eet, voel je je minder snel flauw en duizelig.