Hoofdpijn

Hoofdpijn kan veel invloed hebben op je dagelijks functioneren. Een aantal vormen van hoofdpijn kan heel goed door een fysio-/manueel therapeut behandeld worden. 

Het woord hoofdpijn zegt het eigenlijk al, het is een pijn die zich in het hoofd bevindt en het komt voor in verschillende soorten. Het kan variëren van licht zeurend tot intens bonkend. Hoofdpijn zit niet in de hersenen, deze bevatten namelijk geen pijnzenuwen. De pijn kan zitten in de bloedvaten die de hersenen omringen, in de hersenvliezen, de hoofdhuid, in de neusbijholten, aangezichtsspieren en nekspieren. 

De hoofdpijn die ervaren wordt, wordt weer onderscheiden in verschillende soorten hoofdpijn, zoals spierspanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn, hoofdpijn vanuit de kaak, hoofdpijn die afhankelijk is van medicijnen en mengvormen. 

Een aantal vormen van hoofdpijn kan worden behandeld door een manueel therapeut. De manueel therapeut zal aan de hand van het verhaal en het onderzoek bepalen welke vorm van hoofdpijn aanwezig is en of dit een hoofdpijnvorm is waarbij manuele therapie van waarde kan zijn. 

Er wordt veel geschreven over duidelijke relaties tussen de hoofdpijn en afname van de beweeglijkheid van de nek, toegenomen spierspanning en pijnpunten (triggerpoints) in de spieren, verminderde kracht en stabiliteit in de nek en een relatie m.b.t. de houding (vooral de positie van het hoofd). de manueel therapeut onderzoekt al deze punten.