Fysiotherapie

Fysiotherapie is een paramedisch beroep dat zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat van de mens. De fysiotherapeut helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.

De fysiotherapeut doet allereerst een screening om te kijken of de klachten thuis horen bij de fysiotherapeut. Zo ja, dan volgt een anamnese oftewel vraaggesprek waarin dieper wordt ingegaan op de klachten. Vervolgens is er een lichamelijk onderzoek en wordt er aan de hand daarvan een behandelplan opgesteld in samenspraak met de patiënt.

De behandeling kan bestaan uit oefentherapie gericht op het oefenen van bewegingen, versterken van de spieren en het verbeteren van de conditie. Andere behandelvormen die veel worden toegepast, indien nodig, is het mobiliseren van gewrichten en losmaken van de spieren. Zonodig kan er gebruikt worden gemaakt van kinesiotape. Fysiotherapie kent verschillende specialisaties waaronder manuele therapie.

In Nederland kunnen mensen sinds 2006 rechtstreeks een fysiotherapeut consulteren zonder een verwijzing van de huisarts of medisch specialist.