Echografie

Wat is echografie?

Echografie kennen de meeste mensen vanuit de zwangerschap. Musculoskeletale echografie (MSU) is een vorm van echografie waarbij met echobeelden, gewrichtsbanden, botten, spieren, pezen en slijmbeurzen in kaart kunnen worden gebracht. Dit is een vorm van echografie die in de fysiotherapie steeds meer wordt toegepast. Hierdoor is het mogelijk om diverse aandoeningen aan bijvoorbeeld de schouder, elleboog, heup, knie of de enkel te beoordelen.

Hoe werkt echografie?

Echografie maakt gebruik van geluidsgolven. Met behulp van een gel worden deze geluidsgolven het lichaam ingestuurd en door de verschillende weefsels teruggekaatst. Het teruggekaatste geluid wordt door een computer omgezet in afbeeldingen. De beoordeling van het echografisch onderzoek vindt direct tijdens het consult plaats. De beelden worden in de vorm van foto’s en filmpjes vastgelegd en bewaard, zodat we deze gegevens bij een vervolgonderzoek kunnen vergelijken.

De voordelen van echografie

Echografisch onderzoek is snel, gemakkelijk en pijnloos. Bovendien is de techniek ongevaarlijk en kan het onderzoek zo vaak als nodig is herhaald worden. Wanneer de fysiotherapeut zijn vermoedens wil bevestigen, kan hij een echo maken. Het voordeel is ook dat het dynamisch kan worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke) beweging. De echo maakt hij op basis van een eerder gedaan intakegesprek en lichamelijk onderzoek. Hiermee stelt hij de diagnose en maakt op basis daarvan uw persoonlijk behandelplan. Indien nodig wordt u doorverwezen naar uw huisarts of specialist.

Kosten

Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt het onderzoek en/of behandeling volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.