Meer bewegen in uw eigen omgeving

Gepubliceerd op 13 maart 2024 om 21:02

Bewegen in huis

“Ik wil graag meer bewegen, maar ik vind de sportschool zo massaal en zit ook niet te wachten om bij een vereniging te gaan”. Dit is wat wij wel eens horen. Daarnaast zijn we tegenwoordig erg druk en willen of kunnen we niet altijd tijd maken om te sporten. Maar wist u dat thuis bewegen eigenlijk best simpel en makkelijk vorm te geven is? Door creatief te zijn met huis-, tuin- en keukenmateriaal kunt u oefeningen vanuit de fitness gemakkelijk nabootsen en kunt u bijdragen aan meer bewegen in uw eigen omgeving. Het kost ook helemaal geen extra tijd wanneer u gewoon thuis kunt blijven om oefeningen te doen. Zo kunt u dit al doen, wanneer u in de avond op de bank zit. Denk bijvoorbeeld aan opstaan en zitten, waardoor u uw beenspieren traint. Ook bij het vaker strekken van de benen in een zittende positie, draagt u bij aan het versterken van de spieren in uw bovenbenen. Op de zitting van de bank, kunt u natuurlijk ook opdrukken, wat goed is voor de spieren in uw armen. Wanneer u met het hele lichaam gestrekt blijft staan en met de handen op de zitting, kunt u de oefeningen ‘planken’ nabootsen, wat goed is voor het hele lichaam en waarbij er extra aandacht gaat naar uw rompspieren, ook wel ‘core’ genoemd. Ook bij het spelen met u kinderen kunt u ondertussen trainen, zoals ook op de foto hiernaast te zien is. Met materiaal zoals gevulde waterflesjes of wasmiddelflessen, kunt u de spieren in uw armen trainen door het strekken en buigen van de ellebogen, ook wel ‘bicep curl’ genoemd. Ook een volle wasmand mee naar boven sjouwen, waardoor u extra ballast meeneemt tijdens het traplopen is al een goede oefening. Wanneer u een zittend beroep heeft, kunt u door bijvoorbeeld vaker een kopje koffie te gaan halen of naar de printer te lopen, met regelmaat opstaan en daarbij simpele rekoefeningen doen.

Bewegen buitenshuis

Niet alleen in huis, maar ook buitenshuis kunt u extra aandacht besteden aan meer bewegen. Zoals in de tuin werken, vaker lopen naar de (buurt)supermarkt of de ramen lappen. In de zomer in de tuin en om het huis werken is niet alleen goed voor meer bewegen, maar de buitenlucht en zon dragen ook bij aan de aanmaak van vitamine D en uw eigen gemoedstoestand. U draagt niet alleen bij aan uzelf, maar heeft ook vaak meer plezier van het gedane werk.

Boodschappen doen

Vaak heeft men geen zin om erop uit te gaan en de weekboodschappen te doen. Bekijk het eens anders en maak er een uitdaging van om ook hierbij meer in beweging te komen, waarbij het lichaam ook nog eens getraind wordt. Denk aan de vele kniebuigingen die gemaakt worden om een product uit het onderste schap te pakken, waardoor uw been- en bilspieren getraind worden. Denk ook aan de vele reikbewegingen en op de tenen staan om iets van het bovenste schap te pakken, waardoor kuitspieren en ook armspieren getraind worden. De zware boodschappentassen dragen bij aan de kracht in uw armen en uw romp.

Home work-out

Wist u dat er op YouTube tal aan video’s staan over work-outs die u gewoon thuis kunt doen, variërend in niveau. Van pilates tot boks work-outs, oefeningen met gewicht of alleen uw lichaamsgewicht. Ook wanneer u op Google zoekt naar afbeeldingen of plaatjes van oefeningen, staat er genoeg. Kortom: Er zijn genoeg mogelijkheden om meer te bewegen in uw eigen omgeving, zonder naar de sportschool te hoeven gaan of bij een sportvereniging aan te moeten sluiten.