Klachten bij thuiswerken?

Gepubliceerd op 13 april 2021 om 22:43

Door corona zijn nu veel mensen verplicht tot thuiswerken. Of misschien werkte je al gedeeltelijk thuis maar door corona nu nog meer. Dit kan gepaard gaan met lichamelijke klachten. Zit jij bijvoorbeeld ook nog steeds aan de keukentafel te werken? Of Is je werkplek niet voldoende ergonomisch afgesteld, zoals op je werk? Werk je steeds meer uren achter elkaar door en neem je onvoldoende pauzes? En hoe vaak sta je eigenlijk op van je werkplek?

Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf kan stellen bij fysieke klachten. Heb je veel van de hier bovenstaande vragen met “ja” beantwoord, dan is het tijd voor verandering! Wij zien in de praktijk veel mensen met klachten die gerelateerd zijn aan thuiswerken. Deze klachten worden veelal veroorzaakt door (een combinatie van) te weinig beweging, een onjuiste houding, niet afgestelde werkplek of een disbalans tussen werk en rust.

Sinds de technologische ontwikkelingen brengen we onze tijd steeds meer zittend door. We beginnen de ochtend zittend aan het ontbijt, rijden zittend naar ons werk, hebben steeds meer zittend werk en ook veel vrijetijdsbesteding gebeurt al zittend. Als wij zitten, schakelen wij een groot deel van onze spieren uit.  Als dit voor een te lange periode aanhoudt dan kan het fysiologische problemen veroorzaken. Het aantal uur dat men gemiddeld zit, bedraagt momenteel 8 tot 9 uur per dag. Volgens de WHO (World Health Organisation) zou je niet langer dan 4 uur per dag moeten zitten. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat als je na 30 minuten zitten, lichte weerstandoefeningen zou uitvoeren, dit een positief effect heeft op de gezondheid. Het volstaat echter om elk half uur een korte onderbreking van 5 minuten te nemen om ons zittend patroon te doorbreken.

Naast voldoende bewegen, is het tevens belangrijk dat je een correcte houding aanneemt en je werkplek op de juiste manier inricht. Zo zijn tegenwoordig de zit-sta bureaus steeds meer te vinden op de werkplek. Het zit-sta bureau zorgt voor meer activatie van spieren. Maar is het dan wel weer verantwoord om zo lang te staan? Of veroorzaakt dit weer andere fysieke problemen? Het zit-sta bureau biedt enkel voordelen als je er op de juiste manier gebruik van maakt. Zo is afwisseling en de beperkte duur van dezelfde houding steeds essentieel. De perfecte werkhouding, is de houding die je in beweging houdt! 

Hieronder staan enkele tips die wij alvast willen geven:

  • Zorg dat je ondersteund zit en houd je ellebogen in 90 graden;
  • Zorg voor een correcte stoel-, bureau- en schermhoogte;
  • Wissel elke 30 minuten werken af met 5 minuten beweging;
  • Ervaar je een pijn in het lichaam? Dit is een signaal van de hersenen om in beweging te komen;
  • Verander van zittend werken naar staand werken;
  • Telefoneer waar mogelijk lopend

Ervaar je toch nog klachten aan de nek, schouder, arm, rug of hoofdpijn? Blijf hier niet te lang mee doorwerken en maak een afspraak bij Fysiofit Kilder voor advies of een fysiotherapeutische behandeling. Hierbij richten we ons op het aanpassen van je houding, je werkomgeving en het verhelpen van thuiswerk gerelateerde klachten.  Wij gaan samen met je aan de slag om de klachten te verhelpen en nog belangrijker, ze in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.